Polaroid Spectra — втрачений скарб

Polaroid Spectra — втрачений скарб

Наша мандрівка втраченими камерами Polaroid тільки набирає обертів і сьогодні ми розповімо про одну з найвидатніших серій – Spectra (на європейському ринку відома як Image). Polaroid Spectra System, представлена у 1986 році, була абсолютно новою лінійкою камер і використовувала власний відповідний формат плівки. Ця лінійка досить довго протрималася на ринку та має багато гідних представників. Остання камера була випущена у 2004 році. Проте сьогодні ми поговоримо лише про перші камери цієї серії, адже майже кожна камера Spectra заслуговує уваги.

Polaroid Spectra

polaroid spectra blog 4

Polaroid Spectra – це дивовижна, професійна миттєва камера. Широкий контроль, точне вимірювання, автофокусування з фактичним визначенням відстані у метрах або футах. Компактний, складний дизайн, включно з ремінцем на руку, та найголовніше – широкий формат зображення, тобто ми отримаємо не стандартне для 600-ї серії квадратне зображення, а прямокутне (9,2×7,3 см). Камера покрита гумовим матеріалом, який не втрачає товарного вигляду від старості. Внизу камери є гніздо для штативу.

polaroid spectra blog

Більшість камер Polaroid намагалися зробити максимально автоматичними для користувачів, фотограф міг сам керувати лише повзунком для компенсації експозиції. Натомість Polaroid Spectra System має шість різних перемикачів на задній панелі. Ви можете вибрати, відображатиметься зчитування фокусу в шукачі у футах чи метрах, чи буде камера видавати якісь шуми, керувати таймером, увімкнення/вимкнення автофокусування, а також спалаху та компенсації експозиції. Можливість вимкнути спалах стала одним із найкращих нововведень, оскільки багато камер Polaroid або не мають вбудованого спалаху, або не дають можливості вимкнути його. При перемиканні на ручне фокусування, об’єктив за замовчуванням перемикається на нескінченність, що є зручною функцією, якщо буде потрібно, щоб камера не фокусувалася на об’єкті переднього плану. Правіше знаходиться триконтактний порт дистанційного керування, індикатор заряду спалаху та лічильник, який показує кількість кадрів у камері. Зліва знаходиться великий видошукач, який містить вбудований показник відстані автофокусування, його добре видно за будь-яких умов. Камера представлена у двох кольорах — сірому та чорному.

Polaroid Spectra 2

polaroid spectra blog 5

А от наступна камера Spectra 2/Image 2 була набагато простішою, хоча мала ті ж технічні характеристики, що і перша модель. Задня панель тепер містила тільки повзунок компенсації експозиції. Тобто, фактично, від користувачів забрали можливість розширених налаштувань та повернули до концепції, коли фотографу необхідно просто натиснути кнопку.

Касети

polaroid spectra blog 1

Оскільки це був новий формат камери, то відповідно, нас чекав і новий формат касет, яких було аж декілька видів. Базовими були Spectra/Image, також певний період випускалися касети 990, час проявлення яких складав 3 хвилини, ще були касети під назвою 700, в певний період часу в Японії під цією назвою продавали касети 600 типу, ну і касети 1200, в яких було аж 12 фото в одному блоці. Після припинення виробництва касет компанією Polaroid у 2008 році, їх було відновлено компанією Impossible Project, яка з 2020 року повернула собі назву Polaroid. Але через низку технічних проблем у 2019 році виробництво картриджів для Polaroid Spectra System було остаточно припинено. На жаль, це був кінець для камер Spectra ?

Приклади фото

polaroid spectra blog 2

Серія Spectra/Image також мала багато додаткових аксесуарів, таких як об’єктиви для макрозйомки, фільтри зі спецефектами та навіть набір для правоохоронних органів.

Polaroid Spectra System дійсно заслуговує вашої уваги, але купляти собі таку камеру не варто (хіба для колекціонування, для фотографії вона вже не придатна). Навіть якщо вам вдасться знайти робочу касету, відваливши за неї багато грошей, не факт, що вона видасть гарний, або хоч якийсь результат. Камери Spectra дійсно можна назвати найбільш різноманітною та найкращою серією камер Polaroid. Ми не завершуємо оповідь про цю серію, бо деякі камери Spectra заслуговують особливої уваги. Далі буде… ?

Updating…
  • Кошик порожній